Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Μήπως το smartphone σου θέλει να σε σκοτώσει;

Η πρόσφατη δημοσίευση εκατοντάδων φωτογραφιών από προσωπικές στιγμές διάσημων γυναικών έφερε πάλι στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών μας δεδομένων. Τα δεδομένα μας που, τις περισσότερες φορές, σκορπάμε οι ίδιοι δημόσια στα social media.
«Παλιά δεν συνέβαινε αυτό», μου λένε φίλοι που ανησυχούν για το ότι έχουμε περικυκλωθεί από ψηφιακές συσκευές. «Ποτέ στο παρελθόν τόσα πολλά στοιχεία για σένα δεν ήταν διαθέσιμα στις ορέξεις του κάθε χάκερ ή κοινού εγκληματία».
Εεε, συγγνώμη. Πάντα ήταν. Απλώς έχει αλλάξει η εποχή και τα εργαλεία. Παλιά ο διαρρήκτης έσπαγε την πόρτα και έπαιρνε τα λεφτά από το συρτάρι, την ταυτότητα και το διαβατήριο. Τώρα ο χάκερ σπάει τους κωδικούς και χρεώνει την πιστωτική σου. Παλιά ο κλέφτης άνοιγε το αυτοκίνητό σου και έκλεβε ό,τι έβρισκε μέσα, ακόμα και το ίδιο το αυτοκίνητο. Τώρα κλέβει το λάπτοπ και το πουλάει σε identity thieves που θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν από αυτό όσα στοιχεία έχεις μέσα όχι για να σου καταστρέψουν τη ζωή (δεκάρα δεν δίνουν), αλλά για να πουλήσουν τα δεδομένα σε ημι-νόμιμες υπηρεσίες μαζικής αποστολής mail ή -ξανά- για να χρησιμοποιήσουν όσο προλαβαίνουν την πιστωτική σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου